Papryka marynowana w słoikach

Papryka marynowana w zalewie octowej

Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można tworzyć indywidualne wariacje smakowe z papryką w roli głównej.

Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki

  • 8 średniej wielkości papryk
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju

Marynata octowa

  • 200 ml octu spirytusowego
  • 800 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 2 liście laurowe
Zaczynamy od przygotowania marynaty, aby przyprawy zdążyły oddać swoje aromaty. Po prostu zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy. Przed zalaniem papryki marynatę ponownie trzeba doprowadzić do wrzenia.  Paprykę do marynowania czyścimy z pestek i ogonków i kroimy na według uznania. Tak przygotowaną paprykę blanszujemy - wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3 minuty. Odcedzamy warzywa i układamy je w wyparzonych słojach. Do każdego dodajemy po 4 ząbki czosnku. Wszystko zalewamy wrzącą marynatą. Na koniec do każdego słoika dolewamy łyżkę oleju na wierzch. Papryki muszą być całkowicie zakryte marynatą. Słoiki zakręcamy i umieszczamy pod kołdrą lub grubym kocem. Muszą tam “dochodzić” minimum 12 godz. a najlepiej do całkowitego wystygnięcia. Z tej porcji wyjdą dwa litrowe słoiki.


Zobacz także: sałatka z zielonych pomidorów w słoikach, grzybki w marynacie octowej
Papryka przygotowana w ten sposób jest jędrna, sprężysta i nie rozpada się. Nie ochodzi z niej skórka i idealnie nadaje się do podania jako samodzielna przekąska. Taj jak pisałam wcześniej to jest wersja basic. Do słoików można dodać ulubione zioła - np. tymianek, koperek lub pietruszkę. Zapraszam do eksperymentowania i życzę wszystkiego pysznego.

Komentarze