POWIDŁA ŚLIWKOWE Z PIEKARNIKA – SZYBKIE, BEZ MIESZANIA

Przygotowanie powideł w piekarniku, bez mieszania, doglądania!!

Czy jest coś bardziej kojarzącego się z polską jesienią niż powidła śliwkowe? Te aromatyczne, intensywnie smakowe przetwory stanowią esencję polskiej kuchni. Jednak w dzisiejszych czasach, gdy tempo życia jest szybkie, nie zawsze mamy czas na wielogodzinne mieszanie i doglądanie procesu w kuchence. Dlatego przedstawiamy Ci prostą, nowoczesną metodę przygotowania powideł w piekarniku!

Dzięki temu przepisowi, przygotowanie tradycyjnych powideł nie będzie już wymagało trzydniowego gotowania. Co więcej, wykorzystanie piekarnika dodaje powidlom unikalnego, lekko dymnego posmaku. Wystarczy jeden wieczór, by cieszyć się domowymi przetworami o niepowtarzalnym smaku.

Składniki:

  • Śliwki węgierki: 1,5 kg
  • Ksylitol lub cukier: 150 g
  • Cynamon: 1 łyżka
  • Goździki: szczypta
  • Ocet balsamiczny lub owocowy: 2 łyżki

Przepis krok po kroku:

  1. Przygotowanie śliwek: Umyte i osuszone śliwki należy przeciąć na pół, wypestkować, następnie wymieszać z ksylitolem, przyprawami oraz octem. Odstaw na godzinę w celu wydobycia soku.
  2. Pieczenie: Po odstaniu, odsącz śliwki od soku, umieść je w piekarniku ustawionym na 180-200°C przez ok. 3,5 godziny. Pamiętaj – nie mieszaj podczas pieczenia!
  3. Przygotowanie musu: Po upieczeniu, śliwki przetłucz za pomocą ubijaka do ziemniaków. Jeżeli mus jest zbyt gęsty, możesz dodać nieco gorącego soku lub wody. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji, odlej nadmiar soku.
  4. Ostatnie chwile w piekarniku: Gotowy mus wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika, a potem gorące powidła przelej do wyparzonych słoiczków. Obróć je do góry dnem na 10 minut, a następnie odwróć i ostudź.

Porada: Zamiast wyrzucać sok, odparuj go przez około 15 minut i wykorzystaj jako naturalny słodzik, np. do owsianki.

Niech ten nowoczesny sposób przygotowania powideł stanie się ulubionym w Twojej kuchni. Powidła śliwkowe z piekarnika – tradycja spotyka się z nowoczesnością! UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *