Borówkowe pod kruszonką


Siemka! Swój wielki come back po prawie dwóch miesiącach nieobecności, chcę rozpocząć od ciasta – żeby osłodzić życie sobie i Wam. Zapraszam po przepis na ciasto borówkowe z kruszonką, na punkcie której od kilku miesięcy dostałam prawdziwej obsesji. ;)



Borówki mogą zostać zastąpione dowolnymi owocami – truskawkami, śliwkami, malinami itp.

SKŁADNIKI (duża blacha 36 cm x 25 cm):

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 35 dkg borówek


NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy, do momentu, aż zrobią się grudki. Łączenie składników w jednolite ciasto powinno zająć dosłownie chwilę. Kruszonkę wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i następnie mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do ciasta olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy borówkami i kruszonką.

Ciasto pieczemy w 160 stopnicach Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 50 – 55 min. Ja zawsze na ostatnie 10 minut przełączam się na termoobieg, żeby kruszonka nabrała pięknego złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty