Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami

5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + 45 min pieczenia

szarlotka z gruszkami i orzechami

Opis przepisu

Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego espresso, które kompletnie nie smakowało tak jak to moje “domowe” ze zwykłego ekspresu do kawy. O nie! Na samo doznanie smakowe ma również duży wpływ kelner, o rysach twarzy najprawdziwszego włocha, ogródek w wąskiej i klimatycznej uliczce i unoszący się niesamowity zapach włoskiego jedzenia: pizzy, lasagne, spaghetti. Nigdy dotąd nie jadłam lepszych makaronów i zwykła Carbonara smakowała tak, że co drugi dzień ją kosztowałam w różnych miejscach, aby znaleźć tą najlepszą.

Przygotowałam jesienną szarlotkę z gruszkami, budyniową pianką i orzechami (włoskimi i laskowymi). Jak dla jest to jedna z lepszych jakie do tej pory upiekłam! Użyłam w niej Cynamonu z Wietnamu marki Knorr. Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale miejsce pochodzenia przypraw ma bardzo duże znaczenie dla ich smaku i aromatu. Przyprawy jednorodne Knorr pochodzą z rejonów świata, gdzie mają najlepsze warunki do wzrostu – dzięki temu cechują się intensywnym smakiem i doskonałym aromatem.

Cynamon jest słodkim skarbem Wietnamu. Wysokie temperatury i obfite opady deszczu, czyli tamtejszy subtropikalny klimat, sprzyja uprawie cennych gatunków drzew jak mahoniowiec, kamforowiec, sumak lakowy czy… właśnie cynamonowiec. Dzięki niemu można do naszej kuchni zaprosić aromatyczny cynamon, bez dodatku którego trudno wyobrazić sobie chociażby szarlotkę, ryż z jabłkami oraz inne desery. Ten o doskonałym, wyrazistym smaku i upajającym aromacie pozyskiwany jest właśnie w Wietnamie.

Cynamon idealnie czuje się w towarzystwie owoców, szczególnie gruszek i jabłek. Dlatego też bez cynamonu nie obejdzie się pachnąca szarlotka czy gruszkowy kompot!

Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania, bo smakuje i pachnie naprawdę niesamowicie! 🙂

Przepis na: Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej (wymieszanej z krupczatką do ciast kruchych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 2 kg gruszek
  • 80 g orzechów włoskich lub laskowych
Wyślij emailem

Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami - przepis krok po kroku


Krok 1

Przygotowanie szarlotki z gruszkami

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut. Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 24 x 24 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15-17 minut w temp. 190 stopni.


Krok 2

Przygotowanie szarlotki z gruszkami

Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy na suchej patelni przez 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przyprawiamy cynamonem z Wietnamu Knorr.


Krok 3

szarlotka z gruszkami i orzechami

Do gruszek dodajemy także drobno posiekane orzechy, dalej chwilę prażymy.


Krok 4

szarlotka z gruszkami i orzechami

Na podpieczony spód nakładamy uprażone gruszki, wyrównujemy.


Krok 5

szarlotka z gruszkami i orzechami

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy sypki proszek budyniu, olej i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.

Na podpieczony spód nakładamy uprażone gruszki. Na nie nakładamy ubitą pianę, a następnie wierzch posypujemy odrobiną drobno posiekanych orzechów. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


szarlotka z gruszkami

szarlotka z gruszkami

szarlotka z gruszkami

szarlotka z gruszkami i orzechami

szarlotka z gruszkami i orzechami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia Nadolna
Kasia Nadolna
2 lat temu

świetny przepis 🙂
Ilość gruszek to już po obraniu?

Konesso.pl
Konesso.pl
5 lat temu

Świetny przepis, idealny na tę porę roku 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
Reply to  Konesso.pl

Do kawusi w sam raz 😉

Pestka
Pestka
5 lat temu

Cudna! <3