sobota, 7 września 2019

Panna Cotta CAFFE LATTE




Deser idealny dla smakoszy kawowych smakolyków.
Lekka panna cotta przełożona mocną w smaku galaretką, a na górze puszysta bita śmietana.


Z podanej ilość wychodzą 4 porcje w filiżance 250ml.


Kawowa Panna Cotta:

  • 1 łyżeczka żelatyny - namoczona w łyżce zimnej wody 
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlać do garnuszka.
Całość podgrzać i doprowadzić do zagotowania.
 Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia .
Masę przelać do filiżanek.
Wystudzić i wstawić do lodówki.

Galaretka z espresso: 

  • 2 łyżeczki żelatyny - zalać 2 łyżkami wody
  • 120 ml gorącej wody 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki likieru amaretto lub kawowego
Wodę, kawę, cukier i likier wlać do garnuszka.
Całość zagotować i zdjąć z ognia.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Wystudzić. 
Chłodną galaretkę przelać na stężałą panna cottę.

Bita śmietana - ubić po zastygnięciu galaretki:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150g mascarpone
  • cukier puder do smaku 
Całość ubić do sztywności.
Wyłożyć na deser.

Deserek oprószyć gorzkim kakao. 
Udekorować wedle uznania.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz