Pleśniak z dżemem wiśniowym

4.8/5 (125 ocen)
Pleśniak z dżemem wiśniowym

Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego!

Pleśniak

Uwielbiam ciasto pleśniak, które smakuje i wygląda fantastycznie. Bardzo lubię je piec jak i jeść. Jest bardzo proste do przygotowania. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa. Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym bardzo ładnie się kroi i świetnie się prezentuje na paterze do wypieków. Jeśli chcecie to możecie zastąpić dżem wiśniowy innym smakiem np. porzeczkowym.

Koniecznie je wypróbujcie!

Przepis na: Pleśniak z dżemem wiśniowym

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki (najlepiej do ciast kruchych)
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 3 czubate łyżki kakao

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • gęsty dżem wiśniowy z kawałkami wydrylowanych wiśni
Wyślij emailem

Pleśniak z dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku


Krok 1

kruche ciasto

Z żółtek, mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru oraz soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwa równe kawałki. Do jednej dodaję kakao oraz wodę, wyrabiam aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wkładamy oba ciasta do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.


Krok 2

kruche ciasto

Ścieramy na tarce o grubych oczkach oba ciasta do dwóch osobnych miseczek. Foremkę (u mnie kwadratowa o boku 24 cm) smarujemy tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia). Na dno foremki wysypujemy jasne ciasto (odrobinę zostawiamy na dekorację wierzchu), lekko przyklepujemy żeby stanowiło równą warstwę. Smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami owoców.  


Krok 3

kruche ciasto

Na warstwę dżemu wysypujemy ciemne ciasto (odrobinę zostawiamy na dekorację wierzchu).


Krok 4

Pleśniak

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po chwili dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wykładamy na ciemne ciasto, posypujemy lekko pozostawionym jasnym i ciemnym ciastem.

Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 45 min w 175 st. C.


Pleśniak z dżemem wiśniowym

Pleśniak z dżemem

Pleśniak z dżemem wiśniowym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 125

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Domowe Potrawy
Domowe Potrawy
6 lat temu

Bardzo lubię to ciasto, ja je robię zwykle z rabarbarem 🙂