Słone Bułeczki Na Cydrze

by - 9/04/2019 12:02:00 AM

Pyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku,  a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;)










Składniki na 10 bułeczek

Zaczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 220 ml cydru w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko kl L (możemy ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać to ujęte jajko z mlekiem - będzie potrzebne nam do posmarowania bułeczek)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40 g masła roztopionego i ostudzonego
  • odrobina jajka roztrzepanego do posmarowania bułeczek
  • mak/kminek do posypania bułek

1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, cydr, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem i/lub kminkiem.
Pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!


Podobne Posty

6 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych