Caprese z awokado

Prosta, szyba i smakowita letnia sałatka. Caprese z awokado jest idealne zarówno na śniadanie, kolację, czy dodatek do obiadu. Jestem zdecydowanie fanką sałatki caprese i pojawia się ona u mnie dość często w różnych formach i z różnymi dodatkami. Awokado, oprócz czarnych oliwek, to jeden z moich ulubionych dodatków do tej włoskiej klasyki.

Caprese z awokado

Caprese z awokado

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe, soczyste pomidory (u mnie malinowe)
  • kulka mozzarelli (125g)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • listki świeżej bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Najpierw dokładnie myjemy pomidorki. Kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie tak samo kroimy mozzarellę. Z awokado usuwamy pestkę i obieramy go ze skórki. Kroimy w plasterki. 

Wszystkie pokrojone składniki układamy naprzemiennie na talerzu.

Następnie do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Później zalewamy go oliwą i lekko solimy. Dokładnie mieszamy i taką mieszanką polewamy naszą sałatkę. Dodatkowo możemy ją lekko skropić octem balsamicznym.  

Tuż przed podaniem dodajemy kilka listków świeżej bazylii i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Caprese z awokado

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.