Pieczone jabłka

Pieczone jabłka zna chyba każdy. Można je nadziewać czym dusza zapragnie. Ja polecam nadzienie pełnoziarniste, ale żeby łasuchom nie było smutno, dodaję miód, który uzupełnia całość odrobiną słodyczy. Deser zachwyca zarówno małych jak i dużych łakomczuchów.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu lub pokruszonych migdałów
  • szczypta cynamonu lub imbiru

Jabłka umyj i osusz. Odetnij od strony ogonka („czapeczka”) i usuń gniazda nasienne. Miód podgrzej w garnuszku z odrobiną wody i płatkami owsianymi przez 2-3 min cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Powstałą masą napełnij wcześniej wydrążone jabłka i przykryj „czapeczką”. Upiecz owoce w żaroodpornym naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody w 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!

100_70371

100_7041 pieczone jabłko

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 72,8 kcal
  • białko – 1,0 g
  • tłuszcze – 1,6 g
  • węglowodany – 15,1 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments