Miodowe skrzydełka

W ostatnim wpisie poznaliście najważniejsze właściwości miodu. Teraz czas zastosować go w swojej kuchni. Dziś proponuję proste w przygotowaniu pieczone skrzydełka z kurczaka z dodatkiem ryżu i sałatki.

 

Miodowe skrzydła

Do upieczenia słodko-pikantnych skrzydełek potrzebujemy:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 łyżki słodkiej lub ostrej papryki
  • 1 łyżkę miodu
  •  2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • szczyptę soli
  • pieprz do smaku
  • 100 g brązowego ryżu

Składniki na sałatkę:

  • 1 duży pomidor
  • 1 mały ogórek
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Z podanych składników przygotuj marynatę. Skrzydełka obierz ze skóry, włóż do marynaty i pozostaw w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie włóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180ºC. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i porcją brązowego ryżu.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 120,8 kcal
  • białko – 5,8 g
  • tłuszcze – 5,7 g
  • węglowodany – 13,2 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Sam widok przykuwa uwagę. Ciekawy dodatek, nie jadłam nigdy mięsa z miodem.

Magda
Magda
5 lat temu

Hmm bardzo interesujące połączenie smaków.