Sezon na cukinię trwa i szkoda by było z niego nie skorzystać. Dziś pomysł na… szybki, lekki i sycący obiad – cukinię faszerowaną pieczarkami, warzywami i ryżem. Palce lizać!
Składniki:
- 4 cukinie średniej wielkości
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża papryka
- 1 duża cebula
- 1 woreczek ciemnego ryżu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 100 g utartego parmezanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz, sól
Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na folii aluminiowej. Cebulę, paprykę i pieczarki pokrój na kawałki i podduś na patelni z odrobiną oleju i przypraw. W między czasie ugotuj brązowy ryż al dente. Wymieszaj składniki na farsz i nadziewaj cukinie. Na końcu posyp startym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 52,1 kcal
- białko – 3,1 g
- tłuszcze – 2,2 g
- węglowodany – 6,2 g