Kotlety z mortadeli



Wspomnienie z dzieciństwa, pamiętam jak dawniej często gościły u nas na stole, takie polskie  hamburgery. Polecam wypróbować są naprawdę pyszne.

Kotlety z mortadeli

Składniki na kotlety z mortadeli:
    • 50-70 dag mortadeli
    • 2 jajka
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżeczka tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka) 
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • bułka tarta
    • olej do smażenia    


    Przygotowanie Kotletów z mortadeli.

    Mortadele kroimy w plastry, które obtaczamy w mące. Jajka roztrzepujemy z majonezem oraz chrzanem  doprawiając solą i pieprzem. Obtoczone w mące plastry maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówka i ziemniakami. Smacznego !!!











    Komentarze

    1. Takie kotlety to też smaki mojego dzieciństwa i miło wspominam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. ja jakieś dwa tyg temu tez zrobiłam po kilkunastu latach ;) dzieciaki sie zajadały

      OdpowiedzUsuń
    3. O rany, wieki nie jadłam takich kotletów.

      OdpowiedzUsuń
    4. jej, Mama takie robiła... tylko czy mortadela będzie dzisiaj taka sama?

      OdpowiedzUsuń
    5. Dawno, dawno nie jadłam, smak dzieciństwa ☺

      OdpowiedzUsuń
    6. prosty, pyszny i pomysłowy obiadek ;)

      OdpowiedzUsuń
    7. Moja żona bardzo dobre przepisy bierze z strony internetowej https://conaobiad.com.pl . Tak naprawdę to dobrze robi bo na tej stronie jest bardzo dużo ciekawych przepisów.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz