Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi

Kiszone jabłka w słoju

Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie - w słojach. Do kiszenia najlepsze są drobne jabłuszka zebrane ze starych jabłoni. Świetnie sprawdzą się owoce ze zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom.

Coś ciekawego: Jak kisić owoce i warzywa od A do Z

Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek.

Przepis na kiszenie jabłek

  • Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu
  • Sól kamienna (niejodowana)
  • Laska cynamonu
  • Kilka goździków
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • Liście winogron
  • Odrobina miodu

Czyste jabłka układamy w dużych słojach. Jeżeli owoce są duże można przekroić je na ćwiartki. Natomiast jeśli mamy małe jabłuszka możemy zostawić je w całości. Do słoja dodajemy cynamon, goździki, liść winogron oraz pozostałe przyprawy.

Zdrowe kiszonki: kiszone rydze, domowa kapusta kiszona, ogórki kiszone

Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na ok. tydzień. Po tym czasie odstawiamy słoik do piwnicy (na zimę) lub do lodówki - do jedzenia na bieżąco.

Polecam również kiszone pomidory w jogurcie!

Komentarze