Nowe Przepisy

poniedziałek, 2 września 2019

Pyszne leczo z cukinią i kalafiorem

Witam serdecznie, propozycja na leczo z cukinią i kalafiorem, tak przygotowane leczo jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali:
Duży garnek o pojemności około 5 L

1 mały kalafior lub ½ dużego (około 600 g)
1 kg pomidorów
około 1 kg papryki czerwonej
około 300 g cebuli
około 1 kg cukinii
około 600 g dobrej kiełbasy (ja użyłam swojskiej)
duży pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
½ szklanki wody (około 150 ml)

2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz

Link do filmiku z przepisem na: Leczo z cukinią i kalafiorem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo:

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę.
Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.
Wypłukaną natkę pietruszki, siekam.
Obraną ze skórki kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki.
Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 5 L:
W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję paprykę, dodaję wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, kalafior, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę przez kilka minut, tak żeby się zrumieniła.

Gdy warzywa są już miękkie, dodaję podsmażoną kiełbasę dodaję tymianek, lubczyk, czosnek, natkę pietruszki, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe.

Leczo z cukinią i kalafiorem jest gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.