Kotlety z karkówki w porach i cebuli, pieczone w garnku rzymskim


Kupiłam trzy kotlety z wieprzowej karkówki. Miałam zamrożone pory i kawałek domowego, wędzonego boczku. Postanowiłam wszystkie składniki połączyć.
Mięso piekłam tym razem w garnku rzymskim. Dzięki temu karkówka pozostała soczysta.   Cebula i por pieczone z mięsem, z dodatkiem aromatycznego, wędzonego boczku,  okazały się bardzo  smacznym dodatkiem. Mięso podałam obłożone porowo - cebulową mieszanką, z gotowanymi ziemniakami i cukinią podsmażoną z małymi pomidorkami. Bardzo polecam!


Kotlety z karkówki w porach i cebuli, pieczone w garnku rzymskim - przepis

składniki (3 porcje)


  • ok 450 g karkówki wieprzowej(3 kotlety )

  • 190 g porów ( białe części)
  • 2 cebule - 120 g
  • 3 ząbki  czosnku
  • 80 g wędzonego boczku

  • 2 liście szałwii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3/4 - 1 szklanka bulionu wołowego

  • pieprz
  • sól
  • olej

przygotowanie

Garnek rzymski namoczyć zgodnie z instrukcją  - ok 30 minut. Pory, cebulę i ząbki czosnku pokroić w plasterki. Włożyć do miski Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek,  obsmażyć. Przełożyć do miski z cebulą, wymieszać. Na patelni obsmażyć z obu stron plastry karkówki. Do garnka rzymskiego włożyć 2/3 mieszanki  cebuli, boczku, i porów. Ułożyć obsmażone mięso, przykryć pozostałymi porami i cebulą. ,Posypać oregano, dodać liście szałwii, podlać  bulionem. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Upieczone mięso podawać obłożone warstwą cebuli i porów,  z  ziemniakami lub kluskami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary