niedziela, 6 stycznia 2019

Karkówka zapiekana z warzywami

Tak przygotowana karkówka jest kruchutka i rozpływa się w ustach,mięciutka i delikatna w sosie z warzywami to pyszny obiad, ale też świetne danie na ciepłą kolację imprezową.




Na 6 porcji
6 plastrów karkówki o grubości ok 1 cm
250 gram cebuli
400 gram papryki w strączku,użyłam czerwonej i żółtej
300 gram pieczarek
dodatkowo na sos

6 łyżek majonezu
6 łyżek kwaśnej śmietany
6 łyżek keczupu
Przyprawy 
wegeta przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pieprz
czosnek granulowany

 1 szklanka bulionu lub wody

Każdy plaster karkówki nacinamy delikatnie nożem i rozkładamy na blaszce.


Przyprawiamy wegetą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą majonez,śmietanę i keczup,przyprawiamy czosnkiem w granulkach,mieszamy.
Tak przygotowanym sos nakładamy na każdy kawałek mięsa.


Następnie kroimy w piórka cebulę,paprykę w paseczki i pieczarki na plasterki i mieszamy.


Warzywa rozkładamy na karkówce, przyprawiamy delikatnie wegetą i czosnkiem w granulkach,na blaszkę wlewamy wodę lub bulion.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy pół godzinki,następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.










2 komentarze: