Racuchy z jabłkami

4.9/5 (424 ocen)
Racuchy z jabłkami to tradycyjne polski danie, który cieszy się dużą popularnością wśród dzieci i dorosłych, a także dla wielu (w tym i dla mnie) jest to smak dzieciństwa. Te puchate placki z jabłkami można podawać na ciepło lub na zimno, z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innym ulubionym dodatkiem.

Ilość porcji

15

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami (bez drożdży) to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie i proste do przygotowania.

Racuchy z jabłkami

Są przede wszystkim:

  • puchate, mięciutkie i delikatne w smaku
  • składają się z tanich składników
  • można je wykonać w 15 minut
  • są bez drożdży, więc nie potrzebujesz czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego
  • jabłka podkreślają smak racuchów

Przepis na: Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 3 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej np. tortowej
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • odrobina cukru pudru do oprószenia
  • olej do smażenia racuchów
Wyślij emailem

Jak zrobić racuchy z jabłkiem?


Krok 1

tani obiad

Racuchy z jabłkami robi się naprawdę ekspresowo i najlepiej smakują zaraz po ich usmażeniu.

Zaczynamy od obrania i starcia na tarce (na dużych oczkach) jabłek – ja użyłam trzech sztuk. Jeśli masz naprawdę sporej wielkości jabłka to możesz użyć dwóch sztuk.


Krok 2

placki jabłkowe

Posypujemy je szczyptą cynamonu i skrapiamy kilkoma kroplami soku z wyciśniętej cytryny.


Krok 3

przepis na placki z jabłkami

Do miski wsypujemy przesianą mąkę (200 g). Dodajemy także mleko (150 ml), jajka (2 sztuki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią (30 g) oraz cukier puder (lub zwykły, 1 łyżka).

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki dosłownie przez niecałą minutę, aż nasze składniki się połączą.


Krok 4

racuchy przepis

Do ciasta dodajemy starte na tarce jabłka.


Krok 5

racuchy

Lekko mieszamy za pomocą łyżki, dosłownie przez kilka sekund. Odstawiamy na 5 minut.  


Krok 6

placki z jabłkami

Racuchy z jabłkami smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Jeśli masz dobrej jakości patelnię, z nieprzywierającą powierzchnią to tak naprawdę nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do smażenia.

Smażymy je na małym lub średnim ogniu, z obu stron aż będą ładnie rumiane. Wtedy mają czas na wyrośnięcie na patelni i będą idealnie puchate, mięciutkie. Jeśli będziesz smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą z zewnątrz, a w środku mogą być jeszcze surowe.

Gotowe racuchy z jabłkami przekładamy na talerz. Mi wyszło 15 placków.

Opcjonalnie oprószamy je z wierzchu cukrem pudrem i serwujemy z ulubioną konfiturą. Smacznego!

Koniecznie daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te racuszki! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.

Jeśli szukasz racuchów na bazie drożdży, to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone, babcine racuchy drożdżowe z jabłkami.


Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 424

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Arletta
Arletta
8 dni temu

W składnikach podano 180g mąki, a w przepisie już jest 200g…

Ania
Ania
14 dni temu

Najlepsze racuchy jakie jadłam !

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Pychotka,ja robię z dodatkiem maslanki

Gosia
Gosia
2 miesięcy temu

Te placuszki są obłędne! Idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych – łatwe, szybkie, po prostu pycha! ❤️ Uwielbiam Pani wszystkie przepisy, zawsze się udają i smakują znakomicie ❤️🥰

Aneta
Aneta
4 miesięcy temu

Świetne! Właśnie jemy na kolację 🥰

Gotuwaniefajnebyc
Gotujebolubie
4 miesięcy temu

Super przepis bardzo smakowało

Sssylwka
Sssylwka
4 miesięcy temu

Zdecydowanie najlepsze racuchy z jabłkami! 😍

20231020_130836.jpg
Adam
Adam
5 miesięcy temu

W skladnikach jest 30g cukru waniliowego ale juz w opisie jest tylko łyżeczka. 30g cukru to ponad 2 torebeczki(16g każda) wiec cos tu sie nie zgadza

Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu

Bardzo pyszne , syn który nie lubi jabłek zajada ze smakiem . Polecam

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Pyszne! Dzieci zachwycone 😍

inbound7060584714806968862.jpg
xyz
xyz
6 miesięcy temu

To nie racuchy a zwykłe placki, racuchy robi się na drożdżach

Jola
Jola
6 miesięcy temu

Moje i mojej rodzinki ulubione! Dziękuje

Dorota
Dorota
8 miesięcy temu

Baaaardzo dobre, właśnie robię dla 3-letniego braciszka!

Gosia
Gosia
8 miesięcy temu

Pyszota, wypróbowane ❤️

przecinek
przecinek
1 rok temu

Ja zawsze dodaje do jabłek cynamon i są pyszne 🍎🌲

przecinek
przecinek
1 rok temu

Świetne są polecam

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
1 rok temu

Jakiej konsystencji powinno być?
Waga mi się popsuła i 200g mąki dałam jako niepełną szklankę 250ml. Troszkę podwoilam składniki, bo raz z przepisu wyszło mi raptem 8szt. Czy to ma być jak na nalesniki czy bardziej gęste? 😁

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
1 rok temu

Dziękuję 😁 robię poraz kolejny.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Placki pyszne, robię dla syna na śniadanie i nie wiem gdzie on je mieści, bo ma 2,5 roku, ale potrafi zjeść 5-6 sztuk 😄

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
3 lat temu

Smakowite wspomnienie dzieciństwa

Przepis na racuchy z jabłkami

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na słodki obiad, śniadanie czy deser, to ten przepis na racuchy z jabłkami przypadnie Ci do gustu 🙂 Placki z jabłkami wychodzą naprawdę smaczne, delikatne w smaku i mięciutkie. W związku z tym, że są to racuchy bez drożdży, to możemy je przygotować już w 10 min. Jeżeli natomiast masz więcej czasu i/lub bardziej smakują Ci klasyczne racuchy na drożdżach, to polecam wypróbować przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami lub racuchy drożdżowe z serem.

Racuchy bez drożdży

W przepisie na racuchy bez drożdży jest jeden bardzo duży plus – nie musimy czekać, aż drożdże nam wyrosną 🙂 Zamiast czekać 1,5 godziny na ciasto, to mamy wszystko przygotowane już po 10 minutach. Racuchy z jabłkami bez drożdży różnią się smakiem od tych z drożdżami, ale to kwestia osobista, które nam bardziej smakują. Mi osobiście smakują obydwie i raz przygotowuję racuchy bez drożdży, a raz z drożdżami 🙂

Jak zrobić placki z jabłkami?

Przepis na placki z jabłkami jest bardzo prosty. Najpierw ścieramy jabłka na tarce o większych oczkach. Następnie w misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki do jednolitej konsystencji. Dopiero wtedy dodajemy starte przez nas jabłka. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładamy łyżką powstałą masę. Smażymy delikatnie z dwóch stron nasze placki z jabłkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub dodajemy dżem truskawkowy. Racuchy z jabłkami smakują najlepiej od razu po usmażeniu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostawić je na później i zabrać np. do pracy czy szkoły.

RozwińZwiń