9/02/2019

9/02/2019

Domowe lody jogurtowe ze słonym karmelem i precelkami



Co prawda zaczął się już wrzesień, ale temperatury za oknem nadal upalne, więc podrzucam Wam pomysł na ochłodę. A przy okazji może także na pocieszenie dla Waszych pociech, że beztroski czas wakacji dobiegł końca i pora wrócić do szkolnych obowiązków. Głowy do góry! :-) 

Składniki:

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • tabliczka białej czekolady
  • słone precelki
  • sól

Wykonanie:
Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na niedużym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie mieszamy łyżką, a jedynie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się rozpuścił). Następnie dodajemy do garnka posiekane w kostkę masło i energicznie mieszamy rózgą kuchenną. Zestawiamy garnek z ognia, cały czas mieszając, cienką strużką wlewamy śmietankę. Dodajemy szczyptę soli. Studzimy.
Jogurt mieszamy ze słonym karmelem, przelewamy masę do foremek na lody. Wbijamy patyczki, na górę wsypujemy pokruszone precelki. Wstawiamy do zamrażarki na około 5-6 godzin do całkowitego zamrożenia. Następnie wyjmujemy z foremek (najlepiej włożyć każdą foremkę na 2 sekundy do gorącej wody). Wierzch lodów polewamy strużkami rozpuszczonej, białej czekolady. Posypujemy pokruszonymi precelkami.


2 komentarze: