Szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach

Szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś postawiłam na prostotę, smak i szybkie przygotowanie. W lodówce czekała piękna czerwona papryka, a w zasięgu ręki pozostałe składniki. I tak powstała szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Pierwsza w ciut mniej zdrowej wersji – z majonezem i jogurtem, a druga z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Obie wersje surówki równie pyszne i równie proste w przygotowaniu. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂

A co pasuje do takich surówek? Wejdźcie w zakładkę Obiady, tak znajdziecie wiele pysznych inspiracji.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pełne łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 szalotka
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 0,5 łyżki naturalnego jogurtu
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony szczypiorek, drobno okrojoną szalotkę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy składniki.

Dzielimy składniki na pół (przekładamy do dwóch miseczek/salaterek).

Do jednej dodajemy majonez i jogurt naturalny, doprawiam całość solą i pieprzem, mieszam. Próbuję, opcjonalnie doprawiam.

Do drugiej dodajemy olej rzepakowy (na początku mniejszą ilość), doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i opcjonalnie doprawiamy/dodajemy oleju.

Tak przygotowane surówki najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wówczas smaki lepiej się przegryzą.

Podajemy do obiadu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Margaretta says:

    Uwielbiam sałatki i surówki zarówno w zdrowszej wersji jak i tej ciut mniej zdrowszej…czasami trzeba zgrzeszyć szczególnie na pożegnanie wakacji.

Dodaj komentarz