Szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś postawiłam na prostotę, smak i szybkie przygotowanie. W lodówce czekała piękna czerwona papryka, a w zasięgu ręki pozostałe składniki. I tak powstała szybka surówka z kukurydzą w dwóch odsłonach. Pierwsza w ciut mniej zdrowej wersji – z majonezem i jogurtem, a druga z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Obie wersje surówki równie pyszne i równie proste w przygotowaniu. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂
A co pasuje do takich surówek? Wejdźcie w zakładkę Obiady, tak znajdziecie wiele pysznych inspiracji.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 pełne łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 szalotka
- pieprz i sól do smaku
- 1 płaska łyżka majonezu
- 0,5 łyżki naturalnego jogurtu
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony szczypiorek, drobno okrojoną szalotkę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy składniki.
Dzielimy składniki na pół (przekładamy do dwóch miseczek/salaterek).
Do jednej dodajemy majonez i jogurt naturalny, doprawiam całość solą i pieprzem, mieszam. Próbuję, opcjonalnie doprawiam.
Do drugiej dodajemy olej rzepakowy (na początku mniejszą ilość), doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i opcjonalnie doprawiamy/dodajemy oleju.
Tak przygotowane surówki najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wówczas smaki lepiej się przegryzą.
Podajemy do obiadu.
Smacznego
Uwielbiam sałatki i surówki zarówno w zdrowszej wersji jak i tej ciut mniej zdrowszej…czasami trzeba zgrzeszyć szczególnie na pożegnanie wakacji.
Oj tak 😉
Bardzo lubię takie sałatki, pozdrawiam Madziu 🙂
🙂