Flan waniliowy


Z tegorocznych wakacji przywiozłam sobie aluminiową formę do pieczenia w kąpieli wodnej. Taka forma babki z pokrywką. Miałam na nią ochotę od dawna, wydawało mi się, że tylko mając taką formę, będę w stanie zrobić deserowe pianki takie jak w Portugalii.
Oczywiście każdy pretekst do kupienia nowego ustrojstwa kuchennego jest dobry ;)
Postanowiłam zrobić flan. Flan to delikatny mus  na bazie jajek, mleka i cukru. Mój ulubiony portugalski deser. Popularny również w Hiszpanii.
 Naczynie się sprawdziło,  deser wyszedł pyszny. W przepisie oryginalnym na dno formy należy wlać karmel. Zrezygnowałam z niego, ponieważ chciałam zrobić deser bez dodatku cukru. Podałam flan z owocami i też był świetny. Następnym razem zastąpię ekstrakt waniliowy ziarenkami z laski wanilii. Podobne formy do pieczenia w kąpieli wodnej można spotkać i w polskich sklepach. Jeżeli lubicie delikatne desery - koniecznie taką formę kupcie. Nie trzeba się martwić, że woda naleje się do środka. A ja będę testować kolejne przepisy. Polecam!
Oryginalny przepis znajdziecie na stronie Gustos sin Reservas



Flan  waniliowy - przepis

składniki


  • 4 świeże jajka
  • 500 ml mleka
  • 50 g ksylitolu lub cukru ( można dać więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub do smaku)
  • masło do posmarowania formy

przygotowanie

W dużej misce wymieszać jaja z kstylitolem. Dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką.
Formę posmarować masłem. Przelać do niej masę jajeczną. Zamknąć. W dużym garnku zagrzać wodę i włożyć do niej formę z flanem. Postawić na niewielkim ogniu. Woda musi być bardzo gorąca, ale nie gotująca. Trzymamy flan w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Po tym czasie masa powinna być ścięta i tylko w miejscu najbardziej oddalonym od ścianek, lekko się poruszać.
Odstawić formę z flanem do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed wyjęciem można formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, aby flan się odkleił od ścianek.  Przykryć talerzykiem, odwrócić. tak aby flan wysunął się z formy na talerz. Podawać przybrane dowolnymi owocami. Smacznego!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary