Fit udka kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami

Propozycja na obiad z udkami kurczaka w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. To kolejna wersja dietetyczna, bez obsmażania mięsa. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, zalać passatą pomidorową, dodać pieczarki, a całą resztę zrobi piekarnik.

Moje udka przygotowałam już wieczorem, zatem przez noc marynowały się w lodówce. Proste, pyszne i nieskomplikowane danie, polecam!

Składniki:

  • 4 kurze udka z hodowli zagrodowej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • wiórki masła

Przygotowanie:

  • udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać passatą pomidorową i odstawić do zamarynowania
  • pieczarki i czosnek pokroić w plasterki
  • na kurczaku rozłożyć pokrojone pieczarki, ułożyć wiórki masła i zapiekać 20 minut. Jeśli passata pomidorowa jest bardzo gęsta rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody
  • po 20 minutach pieczarki wymieszać z sosem, a udka obrócić na drugą stronę. Zapiekać kolejne 20 minut
  • podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *