» Przepisy » Kuchnie narodowe » Francuska » Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką


  
1 5 5 2
2019-08-23
Przygotowanie 20 minut + pieczenie 35 minut
łatwe
Porcje: Prostokątna forma o wymiarach 23 cm x 35 cm
Kuchnia francuska
Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką to wyborne domowe ciasto, którego nie sposób odmówić. Taka szarlotka idealnie pasuje na różne okazje. Prawda jest jednak taka, że szarlotka smakuje zawsze i każdemu :)

Szarlotka z bezą i kruszonką składa się z kilku warstw. Spód to kruche ciasto. Kolejna warstwa to starte na tarce jabłka z cynamonem i budyniem. Kolejną warstwą jest pyszna beza, a zwieńczeniem słodka w sam raz kruszonka. Wszystko razem smakuje po prostu obłędnie :)

Przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką wbrew pozorom nie jest trudny. Poznaj go i zobacz, jakie to łatwe ciasto :)

  • Przepis na szarlotkę z kruszonką nie jest skomplikowany. Przepis został napisany krok po kroku, abyś nie miała żadnych problemów z jej upieczeniem :)
  • Na przygotowanie tej pysznej szarlotki warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu.
  • Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty potrzebne do upieczenia szarlotki z bezą i kruszonką są w sklepach przez cały rok :)

Pierwsze przepisy na szarlotkę pochodzą z Francji. Autorem pierwszego przepisu na szarlotkę jest Marie-Antoine Careme - francuski cukiernik i autor książek na temat kuchni francuskiej. Ówczesna szarlotka składała się z ciasta kruchego, jabłek i korzennych przypraw. Legenda głosi, że cukiernik stworzył to przepyszne ciasto specjalnie dla cara Aleksandra I, dla którego pracował. Swoją nazwę szarlotka zawdzięcza późniejszej rosyjskiej carycy księżnej Charlotte.

Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na szarlotki, które stały się jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. W Polsce ma także spore grono swoich wiernych fanów. Szarlotka z bezą i kruszonką to oryginalny przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Smakuje obłędnie, jest łatwa, uniwersalna i można ją robić przez cały rok. A do tego smakuje zawsze i każdemu :)

Wybierz ten sprawdzony przepis na przepyszną szarlotkę z bezą i kruszonką, która na pewno zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Najlepiej zapisz ten przepis, bo nie raz będziesz do niego wracać :)


Składniki na szarlotka z bezą i kruszonką

kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 25 dag)
1/4 szklanki cukru (ok. 5 dag)
20 dag zimnego masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

beza:
1 szklanka cukru
4 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

kruszonka:
5 dag mąki
2 dag cukru
2 dag masła

do podania cukier puder

Przygotowanie dania szarlotka z bezą i kruszonką

...

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół BEZ termoobiegu).
  • Zimne masło zetrzyj na tarce.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1/4 szklanki cukru, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj starte masło i rozcieraj z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  • Formę (23 cm x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep formę. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło pokrój na małe kawałki i roztop w rondelku. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło i dokładnie wymieszaj.
  • Jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wsyp surowy budyń, cynamon i kardamon. Wymieszaj.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj (ok. 5 minut). Dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i miksuj kolejne 5 minut, aż powstanie błyszcząca i jednolita piana.
  • Podpieczone kruche ciasto wyjmij z piekarnika (piekarnika nie wyłączaj).
  • Równomiernie wyłóż odciśnięte z soku jabłka. Przykryj warstwą bezową i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na porcje.
  • Podawaj na deser od święta i nie tylko :)


Szarlotka z bezą i kruszonką - etap 1

Szarlotka z bezą i kruszonką jest przepyszna. Smakuje zawsze i każdemu bez względu na okazję czy porę roku :)



Szarlotka z bezą i kruszonką - etap 1

Przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką nie jest skomplikowany, ale warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Warto skusić się na ten sprawdzony przepis, bo szarlotka z bezą i kruszonką smakuje po prostu obłędnie :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Szarlotka z bezą i kruszonką - komentarze

gackowaty
gackowaty
23.08.2019 19:51
budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
2.09.2019 15:22
Hej gackowaty :) Z cukrem jak najbardziej :)