Placuszki grysikowe z jagodami

Bardzo proste do przygotowania placuszki grysikowe.

Sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.

Doskonale smakują polane słodkim sosem toffi. Same w sobie nie są zbyt słodkie.

  • 1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
  • 2 szkl. kaszy manny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • jagody – 3/4 – 1 szklanka

Kaszę mannę przesypujemy do miseczki i zalewamy ją zimnym mlekiem. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, do napęcznienia.

Następnie do kaszy manny dodajemy żółtka, cukier oraz olej. Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą grysikową.

Na samym końcu do masy dodajemy jagody.


Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Za pomocą łyżki wykładamy ciasto grysikowe. Smażymy placuszki z obu stron na złoto.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem/polewamy sosem toffi/ syropem klonowym/miodem/lub smarujemy powidłami czy dżemem.

Źródło