Zapiekanka z cukinii i mozzarelli – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Cukinia to jedno z tańszych warzyw, na które mamy teraz sezon. Dzięki niej możemy wyczarować pyszny i tani obiad. Gorąco zachęcamy do wykonania naszego sprawdzonego przepisu na zapiekankę z cukinii!
Zapiekanka z cukinii przepis
Póki sezon na cukinię jeszcze trwa i jest ona jednym z tańszych warzyw, to warto poszaleć z różnymi przepisami z jej udziałem. Pomysłów na zapiekankę z cukinii jest wiele, bo cokolwiek byśmy do niej nie dodali, to będzie smakować pysznie. Poniżej macie prosty przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli. Minimum składników, a smak rewelacyjny!
Sezonowym numerem jeden jednak, który robimy najczęściej są na pewno placki z cukinii. W lipcu i sierpniu pojawiają się u nas bardzo często – czasami na obiad, czasami na kolację. Są delikatne i pyszne, więc można się o nie pokusić częściej niż o tradycyjne placki ziemniaczane. Poza zwykłymi plackami z cukinii jak w tym przepisie: placki z cukinii przepis podstawowy, czasami staramy się je bardziej urozmaicić i robimy je z różnymi dodatkami np. w postaci placków z cukinii i marchewki lub placków z cukinii i sera feta (są to placuszki pochodzące z Grecji i mające dość trudną nazwę, bo Kolokithokeftedes. Na kolację zaś szczególnie polecamy fit placki z cukinii wg przepisu Ewy Chodakowskiej.
Wracając jednak do tematu zapiekanek z cukinii to one również świetnie się nadają jako danie obiadowe lub jako kolacja. Są idealnym rozwiązaniem, gdy nasz budżet nieco kuleje przed końcem miesiąca i szukamy pomysłów na tani obiad. Niektórzy na zapiekankę z cukinii mówią placek z cukinii – zwał jak zwał – smakuje tak samo pysznie – obojętnie czy nazwiemy to zapiekanką, czy pieczonym plackiem z cukinii. Takie danie jest super alternatywą dla osób, które chcą uniknąć smażenia.
Również osoby ceniące czas w kuchni, na pewno będą zadowolone z tego przepisu na zapiekankę z cukinii, ponieważ jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie.
Zapiekanka z cukinii i sera mozzarella, podobnie jak placki z cukinii, idealnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.
Nasz poniższy przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli z dodatkiem aromatycznego koperku, czosnku i cebulki na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa :) Zapiekanka ta jest niezwykle delikatna i smaczna, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Zapiekanka z cukinii z mozzarellą – Składniki:
- 2 średnie cukinie – ok. 775 g ( u mnie jak widać na załączonym zdjęciu 2 sztuki o długości ok. 25 cm)
- 1 duża cebula – ok. 210 g
- 3 średnie ząbki czosnku – ok. 15 g
- pół pęczka koperku – ok. 8 g
- 1 kulka mozzarelli (125 g po odsączeniu zalewy)
- 3 jajka rozmiar M
- 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450
- sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli:
- Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Ja wybrałam oczka o szerokości 4 mm. Następnie startą cukinię należy posolić i odstawić na około 15 minut, by puściła soki. Kolejno należy ją porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
- Czosnek również obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę (można go tez zetrzeć na tarce o małych oczkach).
- Koperek opłukać pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie drobno posiekać.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do średniej miski wrzucić starte na tarce cukinie oraz mozzarellę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Wbić jajka, dodać oliwę (lub olej), bułkę tartą oraz mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Przygotować naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 22 x 15 cm). Wyłożyć do niego masę cukiniową, a następnie wyrównać łyżką lub szpatułką.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić naczynie żaroodporne i piec zapiekankę z cukinii przez ok. 40-50 minut (czas pieczenia może różnić się w zależności od użytego naczynia i mocy piekarnika, upieczona masa powinna być bardziej zwarta i delikatnie przyrumieniona na górze). Po upieczeniu pozostawić zapiekankę z cukinii jeszcze przez około 10-15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć ją z piekarnika i pozostawić na parę minut, by lekko się przestudziła, bo taka najlepiej się kroi na ładne kawałki (bardzo gorąca zapiekanka może się niestety nieco rozpadać).
- Zapiekankę z cukinii pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Świetnie smakuje także z jogurtem naturalnym. Smacznego!
Jeśli lubisz cukinię, to wypróbuj również nasz sprawdzony przepis na placki z cukinii – pyszne, delikatne i mają praktycznie o połowę mniej kalorii niż tradycyjne placki ziemniaczane!
Super przepis. Polecam dodać podsmażony w kosteczkę boczek Pychota!
Zawsze robiłam placki z cukini ale jest to mega czasochłonne, przypadkiem trafiłam na ten przepis. Zmodyfikowałam go po swojemu, dodałam tarte pieczarki brązowe, szczypiorek i rukolę. Wyszła obłędna. Dziękuję za pomysł
Cieszę się, że mogłam zainspirować :) Chętnie wykorzystam także Pani pomysł z dodaniem pieczarek. Pozdrawiam!