Okra w pomidorach




Okrę po raz pierwszy jadłam w Grecji (bamies).  W Polsce udało mi się niekiedy kupić okrę w puszkach, już gotową. Tym razem spotkałam świeżą okrę w sklepie z produktami z Afryki Zachodniej.
Nigdy wcześniej sama okry nie przygotowywałam, szukałam więc jakiegoś klastycznego, prostego przepisu. Najbardziej znane było mi połączenie okry z pomidorami, i tym tropem poszłam. W trakcie gotowania, okra staje się kleista, woda w której  była gotowana, również zmienia konsystencję. Ponieważ kleista okra  zagęszcza potrawę, zrezygnowałam z dodawania do dania mąki. Moim zdaniem wszystko miało bardzo dobrą konsystencję. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że jednak potrawa jest zbyt rzadka, zróbcie zgodnie z oryginalnym przepisem. Użyłam żółtej papryki, taką miałam w domu. Zamiast pomidorów z puszki można oczywiście użyć dojrzałych, świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie. Warto je jednak wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Gotową okrę podałam z ryżem. Danie wyszło bardzo smaczne i delikatne. I bardzo wakacyjne, gdyż przypomniało nam wyjazdy w ciepłe strony. Bardzo polecam!
Warto popytać o okrę w sklepach z egzotyczną żywnością, szukać świeżej, mrożonej lub w zalewie. Internet pomoże.

Danie powstało na podstawie przepisu ze strony Southern Living




Okra w pomidorach przepis

Składniki (4 porcje)

  • 500 g świeżej okry
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli kuchennej
  • 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki
opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody

przygotowanie

Okrę opłukać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, lub do czasu gdy okra będzie miękka. Odcedzić i wystudzić.
Wystudzoną okrę pokroić w plastry gr 2 cm, końcówki z ogonkiem wyrzucić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i paprykę, podsmażać ok 5 minut , do czasu aż cebula i papryka zmiękną.  Dodać pomidory, cytrynę, okrę, sól, cukier i pieprz. Przykryć i dusić na średnim ogniu ok 10  - 15 minut. Doprawić do smaku.
Jeżeli chcemy danie zagęścić, możemy dodać nieco mąki. W miseczce wymieszać mąkę z wodą, dodać do okry, gotować jeszcze 2-3 minuty lub do czasu aż wszystko zgęstnieje. Podawać z ryżem Smacznego!









2 komentarze:

  1. Wykorzystując gotową okrę w sosie pomidorowym po prostu pomijam etap gotowania i krojenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy dusić jak w drugiej części przepisu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary