piątek, 16 sierpnia 2019

Jak zrobić najlepszy Crème brûlée


Każdy powinien poznać smak deseru Crème brûlée. Jest nie tylko elegancki, ale i niesamowicie kremowy,
a powstająca skórka na wierzchu po skarmelizowaniu cukru jest wprost boska.
Deser jest nieskomplikowany, prosty w wykonaniu i możemy go przyrządzić z wyprzedzeniem,
bo spokojnie poczeka na swoją kolej do spożycia w lodówce.
Przed podaniem tylko karmelizujemy cukier.
Z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk deseru.



Potrzebujemy: 
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru  (+ jeszcze trochę do posypania)
  • cukier waniliowy 
  • 500 ml śmietany kremówki 36%




Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy po troszku podgrzaną śmietankę.
Rozlewamy do kokilek, ustawiamy na blaszce, wlewamy gorącą wodę
i zapiekamy w kąpieli wodnej przez 30-35 minut.
Potem studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie wierzch posypujemy cukrem i karmelizujemy go.
Mniam, jaki on jest pyyyyyyszny! Smacznego.
P. S. Jeśli chcecie mniej słodszy proszę użyć mniej cukru. Też jest pyszny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz