2019/08/15

Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią

Jak urozmaicić tradycyjne kotlety mielone? Przygotować grillowane kotleciki z dodatkami. To proste, wystarczy odrobina wyobraźni, patelnia grillowa i pyszne kotleciki przygotujecie w krótkim czasie!

Mięso jem rzadko, ale jeśli już, to musi być konkretne w smaku. Jest lato, które inspiruje mnie do przygotowywania dań pełnych wakacyjnych smaków. Dodatki jak oliwki, ajwar, natka pietruszki zdecydowanie często goszczą o tej porze roku w moich przepisach. 






Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią / 10 małych kotlecików

Składniki:


  • 150-200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka ajwaru pikantnego
  • 1 jajko
  • 4-5 czarnych oliwek
  • 2-3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 plaster cukinii
  • 2-3 łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Mięso umieszczamy w misce.
  • Oliwki i cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.
  • Cukinię można zetrzeć na tarce na większych oczkach.
  • Do wszystkich składników dodajemy jajko, posiekaną natkę z pietruszki i ajwar.
  • Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i starannie wyrabiamy masę.
  • Z dobrze wyrobionej masy formujemy małe kulki, delikatnie rozpłaszczamy.
  • Na patelnię grillową wylewamy olej.
  • Gdy będzie rozgrzana układamy w odstępach kotleciki.
  • Grillujemy z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca.
  • Do świetny dodatek np. do dań z makaronem.
  • Podajemy z dipem jogurtowym lub ajwarem.
  • Można dodać do kotlecików czosnek i inne zioła jak bazylia czy słodka lub ostra papryka.

Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz