Połówki brzoskwiń w słoikach na zimę

Połówki brzoskwiń w słoikach, to idealny dodatek do ciast i deserów. A w moim wydaniu nie mają ani grama białego cukru. Robi się je bardzo prosto, wystarczy zdjąć z nich skórkę, wyjąć pestkę i umiejętnie zapasteryzować.

To jeden z prostszych i szybszych przepisów na przetwory jaki znam. Dostałaś go od Prababci moich dzieci, więc jak widzisz, już kilka pokoleń kobiet w mojej rodzinie go stosuje.


 

Połówki brzoskwiń w słoikach – przepis:

Składniki:

połówki brzowskwiń na zimę

  • ok 1 kg dojrzałych brzoskwiń,

Przygotowanie:

  1. Umyte brzoskwinie umieść w dużej misce i zlej je wrzątkiem. Po chwili wylej gorącą wodę i wymień ją na zimną.

  2. Ostrożnie zdejmij z brzoskwiń skórkę, przepołów je i wypestkuj.

  3. Owoce ciasno ułóż w słoikach i delikatnie dociśnij. Całość zakręć i pasteryzuj ok 20- 25 minut.


 

Prawda, że proste?

Dokładny opis pasteryzowania znajdziesz w tym poście – KLIK.


Połówki brzoskwiń w słoikach – rady:

Pestki brzoskwiń są dość ostre, dlatego podczas ich usuwania warto mieć ubrane rękawiczki.

Zobacz też:

Wystarczy, że klikniesz zdjęcie lub link po nim, a poznasz dokładny przepis.

Konfitura z zielonych niedojrzałych pomidorów
Pyszna i słodka konfitura. Smakuje niczym agrest, a jest z zielonych pomidorów 🙂

https://www.zjem-cie.pl/konfitura-z-zielonych-pomidorow/
Tradycyjna konfitura z mirabelek
Aromatyczna i pyszna konfitura z mirabelek

https://www.zjem-cie.pl/tradycyjna-konfitura-z-mirabelek/
Pasteryzacja słoików w wodzie
Pasteryzacja w garnku słoików w przetworami – poradnik

(Odwiedzono 2 255 razy, 1 wizyt dzisiaj)

8 Replies to “Połówki brzoskwiń w słoikach na zimę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *