Polska pizza leśna

Polska pizza leśna Pizza z kurkami i boczkiem

Polska pizza leśna. Dziś zapraszam Was na kolejny pyszny przepis. Polska pizza leśna, to domowa pizza na dużą blachę pełna pysznych dodatków. Czy próbowaliście już kiedyś pizzy z kurkami i boczkiem? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. To niecodzienne połączenie sprawdziło się u nas tak dobrze, że wykonywałam tą pizze w krótkim czasie jeszcze dwa razy. W tym raz w dużej ilości – na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zachwyciła przede wszystkim panów, ale i dziewczyny nie skończyły wyłącznie na jednym kawałku 😉

Do pizzy z kurkami i boczkiem wspaniale pasuje domowy sos czosnkowy. Wystarczy, że zmieszacie 3 łyżki jogurtu i majonezu ze startym czosnkiem (1-2 ząbki) i doprawicie całość solą i pieprzem. Prawda, że proste? Tak samo jak wykonanie tej domowej pizzy 🙂

A gdzie nabyć kurki, o których wspominam w przepisie? Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby

Kurki  całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań)
  • kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę
  • 1/4 cebuli
  • 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć inny dobrze topliwy ser)
  • sos pomidorowy lub passata pomidorowa do wysmarowania spodu pizzy
  • opcjonalnie 2 szczypty ulubionych przypraw

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, resztę cukru, dodajemy nasze rozrobione drożdże i oliwę. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką.

Tworzymy a la kulę i odstawiamy na około godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, ten warto włączyć pod koniec pieczenia).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć też passaty), następnie całość posypujemy startym serem, układamy pokrojony w kosteczkę boczek i kurki odsączone z zalewy. Całość można dodatkowo po wierzchu poprawić ulubionymi ziołami.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, pizzę należy obserwować.

Polska pizza leśna najlepiej smakuje z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

28 comments

Dodaj komentarz