Klopsiki w sosie pieczarkowym

przez Kardamonowy

Napisałabym, że dawno nie było mięsa, ale weszłam na bloga, sprawdziłam i tego nie napiszę. Nie będę się też tłumaczyć, dlaczego ta potrawa powstała, wyszło przypadkiem i wyszło fajnie.



Składniki:  

klopsiki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
3 łyżki kaszy manny
1 jajko 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 15 sztuk)  

sos:
500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka rozmarynu
3/4 szklanki wody lub bulionu
sól
pieprz
olej rzepakowy  

Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kaszę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, paprykę, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki, które obsmażamy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Klopsiki wykładamy z patelni (nie myjemy jej). Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na tę samą patelnię, smażymy tak długo, aż wyparuje z nich cała woda. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rozdrobniony czosnek, smażymy wszystko do zrumienienia. Pod koniec dodajemy rozmaryn i wlewamy bulion, chwilę gotujemy. Śmietanę łączymy z mąką w kubku i dokładnie mieszamy. Wlewamy do tego trochę sosu z gotowania pieczarek, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy z powrotem do pieczarek, całość doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Dodajemy klopsiki, mieszamy i chwilę gotujemy. 

Podobne przepisy:
Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym
Klopsiki w sosie musztardowym
Szwedzkie klopsiki

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności