Bób z chorizo i winem


Mieliśmy ostatnio hiszpańskiego gościa. Dostaliśmy trochę hiszpańskich przysmaków, zjedliśmy pyszną hiszpańską kolację. A przed wyjazdem, Yaiza podała mi jeszcze parę przepisów.
Dzisiaj, zgodnie z jej wskazówkami, przygotowałam bób z chorizo i winem. Wyszedł bardzo smaczny. Bób podałam z grzankami z pomidorem. Takie grzanki jedliśmy na naszej hiszpańskiej kolacji.  Bób obrałam ze skórek, ale nie trzeba tego robić. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Nasz był już dosyć stary, skórki były grube i twarde. Chorizo świetnie podkręca smak dania.  Całość była dosyć delikatna.
Bardzo polecam!


bób z chorizo i winem - przepis

składniki


  • ok 500 g ugotowanego bobu
  • 1 cebula (ok 70 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 100 g chorizo
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia


do podania

  • bułka, bagietka lub inne białe pieczywo
  • dojrzały pomidor
  • oliwa
  • sól
  • szczypiorek, pietruszka do posypania (opcjonalnie)

przygotowanie

Bób obrać ze skórek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Chorizo pokroić w półplasterki lub plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę chwilę podsmażać aż lekko zmięknie. Dodać plasterki kiełbasy, smażyć do czasu aż wypłynie z niej tłuszcz. Dodać bób, wymieszać, wlać wino. Dusić parę minut, wino powinno lekko odparować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Posypać szczypiorkiem.
W międzyczasie przygotować grzanki. Pieczywo pokroić w kromki, opiec w tosterze lub na patelni. Pomidor przekroić na pół, natrzeć nim grzanki, polać oliwą, posolić.
Gorący bób podać z pomidorowymi grzankami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary