Zielono-biała sałatka warstwowa

Przepis na tę warstwową sałatkę znalazłam tutaj. Pomysł na nią nie jest mój, więc bez obaw o posądzenie o nieskromność, mogę zachwalać ją pod niebiosa 😉

Od dłuższego czasu szukałam pomysłu na lekką kolację. Taka sałatka, z serkiem wiejskim i zielonymi warzywami, spodobała mi od razu.

Wiedziałam, że będzie mi  smakowała, ale…. że AŻ tak???? Nie przypuszczałam;)

Sałatka jest fantastyczna. Pyszna i lekka. Doskonała na kolację z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem. Będę ją powtarzać na pewno nie raz i nie dwa, bo naprawdę jestem nią zachwycona. Wy również musicie koniecznie spróbować!:)

I tylko jedna uwaga – najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem.

  • pół główki sałaty lodowej
  • 500g ziarnistego serka wiejskiego (użyłam duże op. serka z Piątnicy)
  • 1 ogórek zielony,  tzw wąż
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku/zielonej części cebulki dymki
  • 8 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego)
  • około 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Serek wiejski przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia (!).

Umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Umytego ogórka kroimy na paseczki.

Jogurt grecki doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Na dnie salaterki rozkładamy sałatę, wykładamy połowę serka wiejskiego, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Rozkładamy warstwę papryki, resztę sera (który znów delikatnie posypujemy solą oraz pieprzem), oraz paseczki ogórka. Wierzch zalewamy jogurtem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy od razu (a najpóźniej do godziny od przygotowania). Sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa posmarowanego masłem.

Źródło