Leczo z młodej kapusty



W sezonie letnim w prawie każdym polskim domu robione jest leczo z cukinii, a ja wam tym razem proponuję podmienić cukinię na młodą kapustę, a na pewno nie pożałujecie. Podobną wersję tej potrawy próbowałam jak byłam w Bieszczadach, a kiedy wróciłam postanowiłam odtworzyć ją w domu oczywiście troszkę ją wzbogacając o zielonego ogórka, marchew i natkę pietruszki.  W smaku rewelacyjne, bardzo proste i robi się je w mig.

Leczo z młodej kapusty

Składniki na Leczo z młodej kapusty:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 4-5 lasek kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 4-5 pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz i sól

Przygotowanie Lecza z młodej kapusty.

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją posypać szczyptą cukru, aby się nie przypaliła). Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Mieszamy i podsmażamy. Następnie do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, podlewamy szklanką wody w razie konieczności i gotujemy 5-8 minut. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jakieś 5-8 minut. Podajemy na gorąco z chlebem lub z ziemniakami i kotletem schabowym. Smacznego !!!










Komentarze

Prześlij komentarz