Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

przez Kardamonowy


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Bo tak w sumie… nie znam nikogo, kto leczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników.



Składniki:
500 g ulubionej kiełbasy
2 duże czerwone papryki
2 cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
100 ml wody
1 liść laurowy
1 łyżka oregano lub tymianku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy paręnaście sekund. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Zalewamy wszystko wodą i passatą, dodajemy oregano/tymianek i gotujemy około 10 minut, pod koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Leczo z chorizo
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z mięsem mielonym
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową
Leczo z papryką i kiełbasą
Leczo z dynią i kiełbasą

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności