Naleśniki z jagodami i białą czekoladą

Pyszny pomysł na naleśniki na słodko... z serem oraz z białą czekoladą i jagodami. Białą czekoladę oraz jagody znajdziemy zarówno w nadzieniu twarogowym, jak i na wierzchu naleśników. Biała czekolada pełni też rolę słodzidła, dlatego nie ma potrzeby dodawania dodatkowego cukru. Całość nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje nieziemsko pysznie! Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy deser...


Naleśniki z jagodami




Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 400 g sera białego półtłustego
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 6 łyżek jagód
Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • jagody 


Wykonanie:

Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Nadzienie:
Jagody myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
Ser biały przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem.
Białą czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Następnie dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.

Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon.

Pozostałą czekoladę również rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy gotowe naleśniki i posypujemy umytymi jagodami.

Naleśniki z serem i jagodami


Naleśniki na słodko


Twaróg z białą czekoladą i jagodami


Naleśniki z białą czekoladą i jagodami


Naleśniki


Naleśniki z serem, białą czekoladą i jagodami





Komentarze

  1. Idealne na słodki podwieczorek lub niedzielne leniwe śniadanie. Zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny