Beza pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje rozkoszne piankowe nadzienie, które przykrywa czapa puszystej bitej śmietany i to, co w tym okresie najcudowniejsze – pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. To absolutny must bake lata. 🙂 Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste! Należy tylko pamiętać, że pavlova nie lubi wysokiej temperatury. Inaczej bardzo szybko staje się żółta. Bezę należy suszyć powoli i jeśli nie znamy jeszcze naszego piekarnika, to dobrze bacznie ją obserwować i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę.
SKŁADNIKI
- 5 białek (z dużych jajek o rozmiarze L)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g sezonowych owoców (jagód, borówek, malin, czereśni, moreli, jeżyn lub porzeczek)
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (najlepiej łyżka po łyżce), nie przerywając miksowania.
- Kolejno wsyp mąkę ziemniaczaną oraz wlej ocet winny.
- Gotową bezę wyłóż na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem o średnicy ok. 25-30 cm i nadaj jej kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 70-80 minut. Jeśli beza brązowieje zmniejsz temperaturę do 120°C.
- Bezę wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz mascarpone.
- Bitą śmietaną wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie ułóż nań owoce. Podawaj od razu.
UWAGI
*Bitą śmietanę najlepiej przygotować przed samym podaniem. Bita śmietana rozpuszcza bezę i po kilku godzinach może się ona zapaść.
12 komentarzy
świetna Ci wyszła:)
Dziękuję 🙂
Piękna! Zazdroszczę ;), bo spróbowałam zrobić bezę tylko raz… Z kiepskim rezultatem 🙂
Pięknie dziękuję 🙂 Ja też się zawsze obawiam przy jej pieczeniu, bo mój piekarnik lubi płatać psikusy ale na pewno nie warto się od razu podawać 🙂
Bardzo lubię piec Pavlovą – to taki must have u mnie na każdej rodzinnej imprezie 🙂
Tak, to prawda, pieczenie jej sprawia ogromną radość 🙂
Jakaż ładna i pękata wyszła, pyszny deser
Dziękuję, również przyznaję, że całkiem ładnie jej się upiekło 🙂
Ta beza nie jest zła, a letnie owoce pasują tu idealnie 🙂
Dzięki, ale z Twoją i tak nie może się równać 😉
Doskonały tort. Ja też mam chęć zrobienia Pavlovej ….
Polecam zrobić jak najszybciej, póki jeszcze można dostać ostatnie owoce jagodowe (z nimi smakuje najlepiej) 🙂