Owoce zalewane biszkoptowym ciastem



Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe, w którym zanurzone są soczyste owoce. Fenomen tego ciasta polega na tym, że mogą to być każde owoce świeże lub mrożone. U mnie tym razem padło na mrożone czereśnie.

Owoce zalewane biszkoptowym ciastem

Składniki na Owoce zalewane biszkoptowym ciastem:
  • około 50 dag wydrylowanych czereśni (u mnie mrożone)
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie Owoców zalewanych biszkoptowym ciastem.

 Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy czereśnie, które zalewamy ciastem biszkoptowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-50 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy można wyjąć ciasto, jeżeli nie dopiekamy jeszcze chwilkę. Ciasto po upieczeniu studzimy we foremce, letnie wykładamy do góry dnem i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!











Komentarze

  1. Czyli odwrócone ciasto biszkoptowe. Brzmi super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, najlepsze ciacho na lato☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wysoki! moja Teściowa piekła taki z jabłkami, jest super, bo owoce są na dnie, robią się miękkie, a ciasto swobodnie wyrasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na niedzielę już wiem co będę piekła. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na niedzielę już wiem co będę piekła. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne, szybkie ciasto do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciacha są najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz