Udka z kurczaka to prosty i smaczny obiad. Mięso zamarynowane wcześniej w solance smakuje jeszcze lepiej. Jeśli do tej pory nie jadłeś (-aś) marynowanego kurczaka w soli, koniecznie go przygotuj, a zobaczysz różnicę.
Tak zamarynowane mięso idealnie nadaje się do grillowania. Mięsko jest mięciutkie, bardzo soczyste i super delikatne.

Udka marynowałam w solance kołobrzeskiej, ale podobny efekt uzyskasz, przygotowując solankę samodzielnie z wody i soli (1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami soli kamiennej i ostudź). Obok kurczaka na blaszce ułożyłam warzywa: dynię, paprykę, pieczarki i ziemniaki. W ten sposób upieczesz całego kurczaka. Cały obiad za jednym zamachem!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 1-2 papryki czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/1,5 litra solanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

  • nogi umyć, ułożyć w naczyniu i zalać solanką, tak by przykryła całe mięso. Naczynie przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce. 
  • wymieszaj przyprawy. Natrzyj przyprawami wysuszone udka kurczaka. Ułóż na dużej blaszce z piekarnika, skórą do dołu. Rozłóż na mięsie kawałeczki zimnego masła i podlej 1/2 szklanki bulionu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200`C i piecz 30 minut
  • pozbawioną gniazd nasiennych dynię pokrój w kostkę. Większe pieczarki przekrój na pół lub ćwiartki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, pokrój dowolnie. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki, większe na ósemki
  • obróć udka skórą do góry, rozłóż na blaszce przygotowane warzywa, gałązki rozmarynu i rozgnieciony czosnek razem ze skórą. Piecz kolejne 30 minut, do zrumienienia skóry
  • przed wyłożeniem na talerze sprawdź, czy warzywa są miękkie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *