Menu górne

Ciasto Ekler z Borówkami



Dziś kuszę Was przepisem na Ciasto Ekler z Kremem Budyniowym i Borówkami. Ciasto parzone jest chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, wypełnione domowym, aksamitnym kremem budyniowym - na bazie żółtek i śmietanki - stanowi doskonałą bazę do wyłożenia orzeźwiających borówek. Te owoce, w przeciwieństwie do jagód, na dłużej zachowują swą świeżość i nie puszczają soku. 

Całość dodatkowo posmarowałam cienką warstwą galaretki krystalicznej. Ciasto jest wspaniałe, idealne na lato, proste do wykonania i łatwe do podzielenia się z najbliższymi :) Polecam!


Składniki na Ciasto Parzone:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki
  • 80 g masła
  • 3 jajka
W garnuszku podgrzać masło i wodę. W momencie zagotowania dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być lśniące, łatwo formujące się w "kulkę". Przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto przełożyć do misy miksera. Miksując dodawać jajka - jedno po drugim - za każdym razem dobrze łącząc składniki. Masą wysmarować dokładnie całe dno i boki sylikonowej foremki do tarty (26 cm). Przy użyciu innego typu foremek - najpierw należy wysmarować je niewielką ilością masła. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 30 min.

Składniki na Krem Budyniowy:
  • 500 ml mleka 2%
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy / śmietankowy 40 g bez cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 
  • 1 galaretka krystaliczna o smaku waniliowo-truskawkowym
W garnuszku zagotować  mleko z 2 łyżkami cukru. Odstawić. W międzyczasie ubić żółtka z większością pozostałego cukru - na białą puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie zmiksować - tylko do połączenia. Miksując wlewać powoli do masy gorące mleko. Jednolitą płynną masę przelać ponownie do garnuszka i zagotować na najmniejszej mocy panika energicznie mieszając. Po upływie 1 minuty można zdjąć z ognia, przełożyć masę do czystej i suchej miseczki, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin. Masa musi być zimna.
Żelatynę spożywcza zalać wodą (lub mlekiem) tylko do przykrycia. Wymieszać. Odstawić na kilka minut. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę z pozostałym cukrem (chyba, że masa budyniowa wyszła już wystarczająco słodka - można wtedy pominąć). Do śmietanki dodać 2 łyżeczki żelatyny deserowej. Zmiksować. Następnie dodawać masę budyniową - łyżka p łyżce, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Początkowo mogą pojawić się grudki, ale krem szybko stanie się idealnie gładki i aksamitny. Na koniec pod obroty miksera wlać rozpuszczoną w mikrofali (3-4 sekundy), przestudzoną żelatynę spożywczą. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto parzone. Na wierzchu ułożyć borówki. Całość posmarować gęstniejącą galaretką krystaliczną przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.



Podobne przepisy:

Tort Śmietankowo-Jagodowy


https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

Ucierane Ciasto z Jagodami i Bitą Śmietaną


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/ucierane-ciasto-z-jagodami-i-bita.html


Blueberry Pie 

https://natomamochote.blogspot.com/2018/11/jagodowy-pie-jagodowa-tarta-z-kremem.html


Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html

Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodowe-niebo-z-kremem-biaa-czekolada.html



Ciasto Leśny Mech z Jagodami 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech-z-jagodami.html


Ptysie z Kremem Ptysiowym


https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html


Ptysie z Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/ptysie-z-bita-smietana.html


Kremowe Ptysie (Princes Krofne)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/kremowe-ptysie.html


Ciasteczka z Jagodami (Jagodowe Strudelki)


https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/ciasteczka-z-jagodami-jagodowe-strudelki.html

Drożdżówki z Serem i Borówkami


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)