Pulpeciki rybne z makaronem

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Pulpeciki rybne z makaronem

Pulpeciki rybne z makaronem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są przeeeepyszne! Nie wiem dlaczego, ale do tej pory zawsze przygotowywałam mięsne pulpety, jednak rybna wersja jest równie smaczna.

Pulpety z łososia bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Do ich przygotowania użyłam łososia wędzonego na gorąco MOWI o smaku słodkiej papryki. Jest on naprawdę bardzo smaczny, gotowy, by go zjeść od razu po wyjęciu z lodówki.

O łososiu Mowi wspominałam już kilka razy – to odmiana hodowana w dobrych warunkach, karmiona dobrą karmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami. Znajdziecie go między innymi w super- i hipermarketach. Producent MOWI jest jedynym na świecie hodowcą łososia, który posiada własną odmianę łososia, mającą swoje korzenie w wodach dzikich rzek zachodniej Norwegii.

Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl

Przepis na: Pulpeciki rybne z makaronem

Składniki:

Pulpeciki:

  • 2 x 125 g Łososia wędzonego na gorąco MOWI (Słodka papryka)
  • 1 bułka kajzerka
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta przyprawy do ryb

Dodatkowo:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżeczka koperku
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Pulpeciki rybne z makaronem - przepis krok po kroku


Krok 1

Jak zrobić pulpeciki rybne z makaronem?

Makaron należy ugotować al dente w osolone wodzie.

Odciąć skórę z łososia i upewnić się, że nie ma ewentualnych ości. Pokroić nożem bardzo drobniutko. Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć ją z jej nadmiaru.

Do rozdrabniacza lub blendera ręcznego włożyć suszone pomidory z 2 łyżkami oleju z ich słoika. Rozdrobnić i połączyć z posiekanym drobno łososiem. Dodać sezam, paprykę słodką, przyprawę do ryb i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


Krok 2

Pulpety rybne

Z tej masy formować małe pulpeciki i obtoczyć je ewentualnie w bułce tartej.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki na średnim ogniu przez około 3-4 minut, w tym czasie obracać, aby z każdej strony były zarumienione. Zdjąć je z patelni np. na głębszy talerz.

Patelnię umyć i wlać na nią śmietankę kremówkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i posiekany koperek. Gotować przez 3-4 minuty, dodać makaron, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Na wierzch nakładamy pulpeciki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (bez mieszania, aby tylko podgrzać pulpeciki).


Pulpety rybne z łososiem mowi

Pulpety rybne z łososiem

Pulpety rybne

Pulpeciki rybne

Pulpeciki rybne

Pulpeciki rybne z makaronem

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
Paula
1 rok temu

Czy te pulpety można mrozić? Dobrze rozumiem, że tą namoczoną bułkę dodać do wszystkich składników?

Edyta
Edyta
4 lat temu

Nie mogę z Tobą już wytrzymac! Odkąd poznalam Twojego bloga to spedzam w kuchni każdą wolną chwilę :))