piątek, 26 lipca 2019

Sernik borówkowo-cytrynowy

Gorąco więc na deser sernik na zimno jest w sam raz. Na blogu duży wybór i można robić co rusz inny korzystając z sezonowych owoców. Tym razem mam dla Was sernik z borówkami. Do masy zamiast żelatyny dodałam galaretkę cytrynową. Do borówek dobrałam niebieskie galaretki ale mogą być dowolne i pobawiłam się w warstwy by sernik pięknie prezentował się w przekroju.





składniki:

1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru
2 galaretki niebieskie lub inny dowolny kolor
ok 500 g borówek amerykańskich
duże biszkopty do wyłożenia formy
solidna garść mini biszkopcików

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Jedną galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szkalnki wody i też odstawić do wystudzenia. Gdy galaretki cytrynowe wystygną i zaczną gęstnieć można zacząś robić masę serową. Ser przełożyć do miski i dodać cukier, jeśli wolimy bardziej słodkie dajemy więcej. Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie cały czas miksować i wlać ciurkiem wystudzone galaretki cytrynowe. Do schłodzonej tortownicy przełożyć mniej więcej połowę masy. Resztę masy serowej odstawić na szafkę, jak jest ciepło to tak szybko nie stężeje. (Jeśli jednak gdyby nam wcześniej zaczęła tężeć to można ją rozpuścić w kąpieli wodnej.) Masę w tortownicy ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby zaczęła tężeć. Tortownica jest schłodzona więc to przyśpieszy tężenie. Gdy masa serowa już zesztywnieje wyłożyć na nią ok 2/3 borówek i zalać rozpuszczoną wcześniej niebieską galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Potem na stężałą galaretkę wyłożyć resztę masy serowej i ładnie wyrównać, ponownie odstawić do lodówki. Drugą galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy druga warstwa masy serowej zrobi się sztywna na wierzchu rozłożyć resztę borówek i malutkie biszkopciki. Całość zalać tężejącą niebieską galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz