sernik "Pawełek"



Ten sernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował. 

*Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych. 

*Ładnie i równo się kroi ale musi być przechowywane w lodówce. 


*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka mąki
  • łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
na krem:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 4 batoniki "Pawełek"
dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki kawy

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.

 Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt i piec na papierze do pieczenia w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance rozpuścić cukier i budynie. Ugotować na mleku. Wystudzić. Batoniki posiekać. Miękkie masło utrzeć dodając budyń. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać batoniki. 

Biszkopt nasączyć kawą. Z kremu odłożyć łyżkę, resztę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć sernikiem. Posmarować pozostałym kremem, wierzch posypać kakao. Wstawić do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz