Ten sernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował.
*Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych.
*Ładnie i równo się kroi ale musi być przechowywane w lodówce.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mąki
- łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 opakowania budyniu waniliowego
na krem:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- kostka masła
- 4 batoniki "Pawełek"
dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki kawy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt i piec na papierze do pieczenia w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance rozpuścić cukier i budynie. Ugotować na mleku. Wystudzić. Batoniki posiekać. Miękkie masło utrzeć dodając budyń. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz