Zupa serowa

4.6/5 (65 ocen)
Jeżeli jesteś fanem sera lub wyrazistych smaków, to te ten przepis na zupę serową jest właśnie dla Ciebie! Ten rozgrzewający i sycący posiłek, jest idealny na jesienne i zimowe dni. Zupa serowa może być podawana z ulubionymi dodatkami, np. grzankami, pieczywem, makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

zupa serowa

Przed Wami najprostszy przepis na domową zupę serową. Wychodzi wyrazista w smaku i do tego tak smaczna, że ciężko skończyć na jednej miseczce.

Zupa serowa z serków topionych będzie często gościć od dziś na moim stole. Wystarczy tylko kilka składników i można stworzyć naprawdę ciekawą w smaku zupę. Polecam podać ją z domowymi grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli jednak za nimi nie przepadasz, to możesz przygotować zupę serową z makaronem, wykorzystując przy tym ulubioną wersję makaronu, np. świderki.

Przepis na: Zupa serowa

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 l bulionu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 serki topione (Gouda lub Cheddar), łącznie ok. 250 g
  • opcjonalnie 30 g sera cheddar lub parmezan
  • szczypta pieprzu
  • szczypiorek

Dodatkowo:

  • domowe grzanki lub groszek ptysiowy
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę serową?


Krok 1

podsmażanie cebuli w garnku

Zaczynamy od posiekania dwóch większych cebul.

Do garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy olej. Gdy będzie gorący, wtedy smażymy na nim posiekane cebule do momentu ich zeszklenia.


Krok 2

bulion do zupy serowej

Do przygotowania zupy serowej potrzebny będzie bulion (2 l) – może być warzywny lub wołowego.


Krok 3

bulion z podsmażoną cebulą na krem serowy

Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. 


Krok 4

składniki na zupę serową

Przygotowujemy sobie serki topione (łącznie około 250 g). Ja dodatkowo użyłam parmezan (można go pokroić na mniejsze plasterki). Dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia.


Krok 5

przygotowanie zupy serowej z serków topionych

Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu (ewentualnie solą jeśli zupa byłaby mało wyrazista). Wsypujemy także posiekany szczypiorek (około 1 łyżka). 


Krok 6

zupa serowa kremowa

Zupa serowa gotowa! Ja jednak zwykle ją blenduję na gładko za pomocą blendera ręcznego.

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub podsmażonymi na maśle grzankami.


zupa serowa

zupa serowa przepis

zupa z serków topionych

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Czapla
Karolina Czapla
2 lat temu

Serka ma być 250 g? Czy może ta wartość w nawiasie dotyczy jednego serka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

łącznie 250g 🙂

Karola
Karola
4 lat temu

Dzisiaj ją zrobiłam i nie doczekałam do obiadu i już ją zjedlismy 🙂 meega smak

Zupa z serków topionych

Ostatnio w jednej z restauracji miałam okazję jeść zupę serową z grzankami i tak mi smakowała, że po powrocie od razu miałam jedną myśl w głowie – przygotować taką samą w domu 🙂 Moja zupa z serków topionych wyszła równie smaczna co ta restauracyjna, a przygotowuje się ją naprawdę szybko. Jest idealna na każdą porę roku, chociaż osobiście najczęściej przygotowuję ją w okresie jesienno-zimowym. Kiedy jest na polu zimno, to taki krem serowy potrafi naprawdę rewelacyjnie nas rozgrzać. Jeżeli lubisz takie zupki to sprawdź również mój przepis na krem czosnkowy.

Zupa serowa z grzankami

Jak przygotujemy już naszą zupkę to najlepiej podać ją z jakimś dodatkiem, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Moim osobistym zdaniem znacznie lepiej przysmażyć na patelni pieczywo i podać zupę serową z grzankami. Możemy danie przygotować na dwa dni, ale pamiętajmy żeby nie dodawać grzanek lub groszku ptysiowego od razu, ponieważ rozmoknie i nie będzie taki smaczny. Najlepiej podać go do na wierzch do podgrzanej zupki.

Zupa czosnkowo serowa

Moją zupę doprawiłam dwoma ząbkami czosnku. Dzięki temu ta zupa czosnkowo serowa stała się bardziej wyrazista i w moim odczuciu znacznie smaczniejsza 🙂 Jeżeli nie jesteśmy wielkimi fanami czosnku (lub wręcz przeciwnie 🙂 ), to możesz dodać lub odjąć ząbki czosnku. Na wierzch natomiast możemy posypać dla smaku koperkiem. Można też powiedzieć, że to zupa serowo cebulowa, ponieważ używam do jej przygotowania dwie duże cebule. Niektórzy używają do jej przygotowania nawet 5 lub więcej cebul, ale moim zdaniem przysłania to wtedy smak sera, który moim zdaniem powinien być tutaj najwyraźniejszy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przepis zmodyfikować według swoich własnych upodobań. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz więcej pysznych przepisów, więc zachęcam do testowania!

RozwińZwiń