.

.

piątek, 26 lipca 2019

Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką+FILM

Witam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki.









 Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam

SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm

CIASTO
-750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny 
-50g drożdży
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-125g masła
-250ml mleka

SER 
-500g sera półtłustego
-2 jajka
-2 łyżki cukru

KRUSZONKA

-70g masła lub margaryny
-3 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-mąka ok 7 łyżek

DODATKOWO

-ok 300g borówek leśnych



Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży  i odkładamy do podrośnięcia.

Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę. 
Masło rozpuszczamy i studzimy.

Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Ja bardzo polecam Mąkę Szymanowską-idealną do wypieków. Dzięki niej ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. 


 Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto.
Ono ma być klejące.


Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką.  Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia. 


SER

Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę.


KRUSZONKA

Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.


Następnie na ciasta dajemy masę serową, posypujemy ją borówkami i kruszonką.


Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.

I gotowe.
Ciasto pięknie wyrasta, jest wysokie, puszyste, mięciutkie. 
Idealne do kawki czy szklanki zimnego mleka.
















Zapraszam na film :) 

Polecam gorąco i zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy Polskie Młyny.

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak długo rośnie ciasto?

      Usuń
    2. Ja nie zostawiam ciasta do wyrośnięcia, daję ciasto na blaszkę, potem ser, borówki, kruszonkę i do piekarnika (oczywiście wcześniej nagrzanego) Ono pięknie wyrasta podczas pieczenia.

      Usuń
  2. Rzeczywiście ciasto pięknie wyrosło, jest bardzo puszyste. Przepis prosty i szybki, pierwszy raz piekłam drożdżówkę bez długiego wyrabiania ciasta. Gdybym miała coś zmienić to dodałabym więcej cukru, ale to raczej kwestia gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszło i smakowało :) Co do jego słodkości, to można oprószyć je jeszcze cukrem pudrem, wtedy będzie słodsze :)

      Usuń
  3. Czy papierem wykładamy tylko dno blaszki czy też boki, bo na fimie widać jakby tylko dno

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do ciasta można użyć innych owoców np.śliwek czy brzoskwiń, malin?

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutnie wspaniałe ciasto - ser zrobiłam nieco po swojemu ale samo drożdżowe genialne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) To drożdżowe może być też bazą do innych ciast z innymi dodatkami, albo samo z kruszonką :)

      Usuń
  6. czy można dać mrożone śliwki i czy je rozmrozić wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tak trzeba wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko