Dwudniowe ogórki korzenne w occie

ogorki-w-szklanym-sloiku-z-przyprawami

Sezon na piękne, zielone, chrupiące i jędrne małe gruntowe ogóreczki czas start! To jest właśnie ten moment, aby się nimi rozkoszować. W sobotę jadę na targ, żeby kupić większą ilość i zakisić je na zimę, ale póki co zrobiłam takie marynowane dwudniowe ogórki korzenne w occie. Ogórki po dwóch dniach są już gotowe do jedzenia. Potem należy je w miarę szybko zjeść, ponieważ gdy dłużej postoją w tej zalewie, będą bardzo mocno octowe.




Dwudniowe ogórki korzenne w occie
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • 500 g małych zielonych ogórków
  • 40 g grubej soli

Marynata:
  • 50 g cukru
  • 400 ml octu jabłkowego lub winnego
  •  1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 małe listki laurowe
  • 6 goździków
  • szczypta chili
  • 2-3 baldachy kopru



Wykonanie:
Ogórki kroimy na pół, zasypujemy solą i odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odsączamy.
W garnuszku o grubym dnie prażymy suche przyprawy. Gdy lekko zaczną pachnieć wlewamy ocet, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania.
W słoiku ustawiamy ogórki, wkładamy koper i wszystko zalewamy gorącą zalewą. Pamiętajmy, aby ogórki były całkowicie zalane płynem. Słoik zakręcamy i odstawiamy ma 2 dni do macerowania.


 

Komentarze