Kukurydza, zazwyczaj kojarzy się wszystkim z tymi kolorowymi bobkami z puszki dodawanymi do różnego rodzaju sałatek. Jednakże my często z tej puszkowej kukurydzy oprócz sałatek robimy też na przykład placki lub wytrawne muffinki. Jednak w sezonie, najbardziej lubię gotowaną, całą kolbę podawaną na gorąco prosto z garnka. Można ją podawać do mięsa do obiadu jak i samą w formie ciepłej przekąski. Ale uwaga, pomimo konieczności używania po jej zjedzeniu nici dentystycznej, to obgryzanie kukurydzy uzależnia. Jak ugotować kukurydzę? To nic prostszego! Aby uzyskać słodko maślany smak tego żółtego specjału wystarczy tylko kilka składników, garnek i pyszna miękka, maślana kukurydza jest już gotowa. Poniżej w treści wpisu znajdziesz dokładny przepis. Smacznego!
Magda
A tu znajdują się nasze inne przepisy z użyciem kukurydzy:
- Placki z cukinii i kukurydzy
- Pasta z makreli z kukurydzą
- Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą
- Quesadillas z kurczakiem
- Sałatka złocista
The form you have selected does not exist.
Jak ugotować kukurydzę? Oto potrzebne składniki:
- kilka kolb kukurydzy
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 łyżeczki soli
Zaczynamy od obierania i odcięcia końcówki kukurydzy.
Następnie zagotowujemy w dużym garnku 2,5 litra wody.
Do gotujące się wody dodajemy sól, mleko i masło.
Następnie wkładamy do garnka kolby kukurydzy i gotujemy 15 minut. Wkładamy tyle kolb ile się zmieści. Ewentualnie możemy przeciąć kolbę na pół. Jeżeli mamy więcej kukurydzy, gotujemy na dwa razy w tym samym garnku.
Gotowe. Serwujemy na gorąco. Smacznego!