środa, 24 lipca 2019

Ciasto ucierane z porzeczką i bezą kokosową

Czy znajdą się u Was na krzaczkach porzeczki? Jeśli tak, to zapraszam na szybkie ciacho słodko kwaśne z bezą kokosową.



Składniki (blaszka 23/33):
ciasto:
masło 150 g,
żółtka 5 szt,
jajko 1 szt,
cukier 150 g,
mąka 400 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mleko 230 ml,
skórka starta z połowy cytryny,

beza kokosowa :
białka 5 szt,
cukier 200 g,
sok z cytryny 1 łyżka,
kokos 100 g,

dodatkowo:
porzeczki czerwone 500 g,
mąka ziemniaczana 4 łyżki,
cukier 4 łyżki,
bułka tarta 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy po  jednym żółtku oraz całe jajko i mleko. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze startą skórką cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kokos i delikatnie mieszamy do połączenia. 
Porzeczki myjemy, odsączamy na sitku mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Ciasto wykładamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy, posypujemy bułką tartą i wysypujemy porzeczki. Wierzch przykrywamy ubitą pianą. 
Ciasto pieczemy w 170 st,C przez ok 1 h do suchego patyczka. Po 15 min. pieczenia ciasto przykrywamy papierem, aby zapobiec spaleniu się wiórków kokosowych. 

przepis zaczerpnięty ze strony przyślijprzepis, użytkownika Ewelina Marcin www.przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz