lipca 24, 2019

Pierogi z jagodami i śmietanką, jak u babci!




Pierogi z jagodami to mój smak dzieciństwa, fioletowe uśmiechy to chyba najlepsza rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami.
Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą!


CIASTO NA PIEROGI:

- 420 g mąki pszennej typ 500
- 240 do 260 ml wrzątku
- 55 g oleju rzepakowego

Mąkę wsyp do miski, wlej olej i cienkim strumieniem wlewaj wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut.
Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem, wykrawaj i nadziewaj pierogi.



nadzienie:

- pół litrowy słoik jagód leśnych
- cukier wedle upodobań
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym (możesz zastąpić go mąką ziemniaczaną)

w/w wymieszaj delikatnie i nadziewaj pierogi.



Pierogi kładziemy na osolony wrzątek, gotujemy od momentu wypłynięcia około 2 do 4 minut w zależności od grubości ciasta. Pierogi gotujemy zawsze na "małym gazie".
Wyławiamy łyżką cedzakową, polewamy śmietanką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI