lipca 20, 2019

Sernik malinowo-waniliowy



Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

Spód:

  • 150 g. kruchych jasnych ciastek
  • 120 g. masła
  • 1 jajko
  • 150 g. mąki pszennej
  • 50 g. cukru
Masa serowa:
  • 1 kg. twarogu sernikowego z mascarpone Président
  • 400 g. malin
  • 80 g. cukru
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 230 g. cukru pudru
Oraz:
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki mąki do podsypywania
  • owoce do ozdoby (maliny, porzeczki, poziomki, wiśnie itp.)

Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Dno i boki tortownicy posmaruj masłem.

Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut.

Maliny wsyp do garnka i wymieszaj z cukrem. Gotuj aż całkiem się rozpadną, około 10 minut. Zblenduj a następnie jeszcze gorące przetrzyj przez drobne sitko. Pozostaw mus malinowy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem. 
Spód ostudź, nie wyjmuj z tortownicy.

W 50 ml. śmietanki wymieszaj żelatynę. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż całkiem się rozpuści. Odczekaj do momentu, aż śmietanka będzie letnia.

Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i zimnym musem malinowym. Wlej letnią śmietankę z żelatyną i szybko zmiksuj. Wyłóż masę na kruchy spód w tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na noc (część masy serowo-malinowej zapewne Ci pozostanie. Wlej ją do dwóch filiżanek, schłódź i delektuj się mini serniczkami, kiedy Twój sernik pozostanie już tylko słodkim wspomnieniem :)  ).

Po stężeniu sernik udekoruj malinami i/lub innymi ulubionymi owocami.







4 komentarze:

  1. Wow! Wygląda to przesmacznie! Niemalże ugryzłem ekran :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Takie słowa dodają mi skrzydeł 😀

      Usuń
  2. Nie wiem jeszcze jak smakuje, ale wygląda smacznie. Nawet bardziej niż smacznie, ale nie wiem jakie słowo jest "bardziej smaczne" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba :) naprawdę jest przesmaczny! :D

      Usuń