Pyszny, zdrowy i bardzo szybki w przygotowaniu pudding truskawkowy z dodatkiem nasion chia. Dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Możemy je dodać tak naprawdę do wszystkiego, do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów, porannej owsianki, a nawet chleba.
Składniki na 6 porcji wegańskiego puddingu chia z truskawkami:
-
- 450g truskawek mrożonych
- 750g mleka migdałowego
- Skórka starta z połowy cytryny
- Sok wyciśnięty z całej cytryny
- Łyżka cukru pudru
- 14 łyżek nasion chia firmy Polskie Młyny
Truskawki umieszczamy w dużym naczyniu, dodajemy mleko migdałowe, cukier puder oraz sok z cytryny. Blendujemy do gładkości. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy nasiona chia i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia na parę godzin do lodówki.
Dekorujemy na dowolny sposób – świeżymi owocami, prażonymi płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi – na co macie ochotę! 🙂